MiniHortus

MiniHortus

Over deze weblog

In deze weblog houd ik de stand van zaken bij van mijn planten.

Burgers Bush

MiniHortusPosted by Sjaan van Agtmaal Mon, December 13, 2010 12:25:40

Gisteren naar Burgers geweest! In eerste instantie om planten te brengen voor de Bush. Heb ik altijd gedacht dat deze planten vertegenwoordigers waren van het geslacht Dipterocarpus, Ernst zei nu dat het waarschijnlijk Terminalia's waren. Ik heb daar toch twijfels bij. Bij de bloei zullen we het zeker weten. Ik ga de foto's van de zaden controleren....

Ik heb de planten eerst ingepakt in grote plastic zakken, voordat we naar Burgers gingen. Een heel gedoe maar het is gelukt! Gelukkig hielp het weer mee: juist dit weekend was een opleving in temperatuur. Het was 7oC., weinig wind en droog.

Altijd leuk om in de Bush rond te lopen. Ik heb een speciale rondleiding gehad van de beheerder Ernst Kamphuis. Ernst bedankt!

Overwintering

MiniHortusPosted by Sjaan van Agtmaal Tue, December 07, 2010 11:24:18
De eerste winteraanval is weer voorbij, nu alleen nog nachtvorst. Er heeft hier een cm of 10 sneeuw gelegen. Ik ben er wel achtergekomen dat het kacheltje in mijn schuur er niet in lijkt te slagen om het vorstvrij te houden in de schuur: Planten die nog boven de grond stonden zijn alsnog bevroren! Misschien lag het aan de combinatie van de vele kieren in de schuur en de harde wind uit het oosten met de nachtvorst van een graad of 6. Waardoor de gevoelstemperatuur volgens mijn weerstationnetje rond -10oC lag. Ik hoop dat de Pleione's dit hebben overleefd... de bolletjes "liggen" in feite op de grond (in een pot). Ook voor de Hedychiums vrees ik. Voor de Agapanthussen ben ik niet zo bang. Wellicht moet ik op zoek naar een ander kacheltje...

Overwintering

MiniHortusPosted by Sjaan van Agtmaal Mon, November 29, 2010 15:38:51

De winter is ingetreden! Vrijdagavond heb ik toch maar de dikke fleecedeken over de planten tegen de muur gehangen. Ook de waterpomp heb ik nog gauw ontmanteld en in de schuur gezet.

Afgelopen zaterdag heeft het de hele nacht gevroren: -1,5oC en is het niet meer boven nul geweest. morgen schijnt het echt te gaan sneeuwen! Ik ben benieuwd.

Het resultaat: De kruiden zijn nu echt bevroren. Het lijkt een lange winter te worden, hoewel volgende week de temperatuur ook in de nacht alweer boven nul komt!

Overwinteren

MiniHortusPosted by Sjaan van Agtmaal Wed, November 24, 2010 11:16:05

Ik heb de potten inmiddels in de schuurgezet.

Afgelopen nacht was het in mijn tuin +3 graden Celsius met een gevoelstemperatuur van -0,2 graden Celsius.... De verwachting voor de komende nachten is zodanig dat ik ook de planten tegen het huis zal gaan afdekken. Het zal maar net (ook in mijn tuin) gaan vriezen....

Overwintering

MiniHortusPosted by Sjaan van Agtmaal Mon, November 22, 2010 12:00:22

De winter is in aantocht! Deze week moet er nog aardig wat gebeuren.

De potten met planten die buiten blijven moeten tegen de muur van het huis worden geplaatst, de andere potten moeten de schuur in. Zo droog mogelijk, dus de schotels moeten er onder uit gehaald worden. Na een paar dagen uitlekken kunnen de potten naar binnen. Niet opnieuw nat laten worden dus. De planten die in de volle grond staan en niet helemaal winterhard zijn moeten worden ingepakt met fleecedoeken. De planten tegen de muur moeten ook worden afgedekt met fleecedoek. En dat allemaal storm-proof.